I dette afsnit har jeg besøg af søvnspecialist Helle Bentzen. Helle har viet store dele af sit arbejdsliv til at formidle evidensbaseret viden om søvn og hjælpe folk med søvnbesvær af med deres problemer. Helles generelle råd og store viden tilføres et hjernerystelsesperspektiv.
"Dont sleep on sleep"!
Den dygtige Dr. Jamshid Ghajar har udtalt, parafraseret, at "hvis søvnen ikke er påvirket i den akutte fase efter hjernerystelse, så bør man overveje en anden diagnose". Men det er ikke kun akut at søvnproblemer er hyppige efter hjernerystelse, faktisk finder studier at op mod 70-80 % har problemer med søvnen efter hjernerystelse. I klinikken beskriver mange af søvnproblemer kommer og går; måske sover man godt i tre dage, efterfulgt af fem dårlige dage.
Den præcise årsag kendes ikke, men en kombination af lavt søvnpres, smerter, stress og fysisk inaktivitet menes at være nogle af de primære faktorer bag søvnproblemerne. Søvnproblemer er for mange ramte en stor udfordring, som kan kræve professionel hjælp at løse. Derfor er Helle inviteret med i studiet.
Først og fremmest besvarer Helle alle de store spørgsmål om søvn:
Hvorfor sover vi?
Hvad er konsekvenserne af for lidt søvn?
Hvad kan vi gøre for at sove bedre?
Spørgsmålene og den generelle søvnsnak samles op af hjernerystelsesrelevante pointer. Alt i alt et super spændende og relevant afsnit, hvis vi selv skal sige det...
God fornøjelse
Morten Carl, stifter af Hjernerystelsesfyssen og jeres vært